rajz09.jpg

Tervezett Szenzomotoros Tréning /TSMT I./

Személyre szabott mozgásfejlesztési tréning, amely jellemzően 3 hónapos kortól 10-12 éves korig alkalmazható.

Elsősorban azoknak a gyerekeknek ajánlható, akik nem együttműködőek, súlyosabb lemaradással (mozgásos, értelmi, beszéd, magatartási és figyelmi problémákkal) küzdenek, csoport-éretlenek.

A terápiás mozgásanyag első része regressziós élményt és testhelyzetet eredményez, ezért az életkorukhoz képest akár több évvel elmaradó gyermekeknél is hatásos lehet.

A terápia a szenzoros integrációt /ingerfeldolgozási-, ingerrendezési képesség/ javítja az edzéselmélet szabályait követve.

Objektív neuro- és szenzoros vizsgálattal megállapítjuk az idegrendszer organikus érettségi szintjét, s ennek megfelelően kezdjük a terápiát a szenzoros integráció kialakulását segítő, a vesztibuláris /egyensúlyi/ rendszert ingerlő feladatokkal.

A terápia célja tehát az érintett gyermekeknél a szenzomotoros hiány pótlása.

A primitív reflexprofil leépítésével, a korai mozgások újbóli átvételével az alapkészségek fejlődnek, az idegrendszer magasabb integrációs szinten működik tovább.

Feladatunk, hogy megtaláljuk minden egyes organikusan éretlen gyermek optimális terhelhetőségét, ami egyrészt az egymást követő feladatok folyamatos végrehajtási idejének emelkedésével (legalább 25-45 perc, pihenőidő nélkül), a feladatok ismétlésszámának (10 -20-40 db) emelésével érhető el.

Nehezítés továbbá az is, amikor a passzív feladatokat, amelyeket a gyermek erőfeszítés nélkül él át, fokozatosan kicseréljük aktív, önállóan végzett feladatokra.

Az aktív feladatok többfélék: természetes mozgások, szeriális, 2-4 ütemű mozgások, koordinált, egyidejű kéz- és lábmozgást igénylő mozgások.

A mozgások mindig énekkel, mondókával kísértek, ezzel a hallott és/ vagy mondott beszéd és a mozgás ritmusa összhangba kerül, fejlesztve a beszédértési-, beszédprodukciós készséget is.

A terápia következtében várhatóan adekvátabb lesz a viselkedés, tartósabb a figyelem, a feladatmegoldás, a finommozgás, a szabálytudat és szabálytartás is szilárdul.

 

Dió Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, és Kollégium - Minden jog fenntartva! 1098. Budapest, Friss u. 2