rajz23.jpg

Sport

Az egymásra épülő mozgásfoglalkozások – a testnevelési órák, a mozgásnevelés órák, a gyógytornák és a terápiás foglalkozások, a szabadidős mozgásjátékok a játékos vetélkedések iskolán belül és iskolán kívül egyrészt az életmód formálására adnak lehetőséget, másrészt megmutatkozik, hogy kik azok, akik a tehetségük és adottságaik révén regionális, országos és nemzetközi sportversenyeken is kamatoztathatják vetélkedő kedvüket.

Versenyző tanulóink a BEAC-Diószeghy néven versenyeznek, vagyis a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubot és iskolánkat képviselve járják az országot és esetenként a nagyvilágot.

A jelenlegi tanévünk labdarúgással kezdődött. Budapesten, a Postás sporttelepen, Magyar Speciális Olimpia Szövetség (a továbbiakban: MSOSZ) és a Hársfa SE szervezett országos kispályás labdarúgó versenyt 2012.  szeptember 14.-én. Integrált verseny volt, partnerjátékosokkal, magas színvonalú mérkőzésekkel. Diák kategóriában a harmadik helyezést értük el.

Fociélményekben nem szűkölködtünk a továbbiakban sem.  Mikulás Kupán vettünk részt  a Csalogány Iskolában december 5.-én. Ezúttal is, mint, az előző évben, a Színészválogatottal is fociztunk. Döntetlent értünk el velük. A körmérkőzések után veretlenül elsők lettünk és elhoztuk a vándorkupát.

Mikulás kupát szervezett a Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége  is, december 9.-én, Száron. Izgalmas mérkőzések után  harmadikok lettünk.

Kispályás labdarúgás volt Darvastón is, az MSOSZ szervezésében, április 20.-án. Divíziónkban első helyezést értünk el.

A kosárlabda  sportág az évek során kiemelt jelentőségűvé vált iskolánkban. Az MSOSZ közvetítésével profi kosárlabda mezeket kaptunk a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől és több kosárlabdázónk járt már hazánkat képviselve az MSOSZ válogatottjaként Görögországban, Olaszországban, Szerbiában, Törökországban,  dobogós helyezéseket érve el.

A jelenlegi tanévben streetballal kezdődött a kosárlabda szezon, szeptember 22.-én, a Városligetben.. Az Adidas Streetball verseny speciális kategóriáját megnyerve a nagyszínpadon és a televíziós kamerák előtt is méltatták sportolóink teljesítményét. Csapatunkban ott volt Dudás Anita, Gurbai Krisztián és Velkei István is, akik  az MSOSZ válogatottal két évvel ezelőtt ezüstérmesek lettek Athénban, a speciális világjátékokon.

A kosárlabdázás Békéscsabán folytatódott. Az MSOSZ szervezte, október 6.-án. Erős csoportban, küzdelmes mérkőzések után, első helyezést értünk el.

Az Európai Kosárlabda Hét részeseiként kosaraztunk Pécsett november 24-25.-én. Világjátékosaink megint a csapat tagjai voltak és a legerősebb csoportban elsők lettünk. A Budapesti Honvéd sportcsarnokában kosárlabdáztunk február 23-24.-én. Ekkor több újoncot is kipróbáltunk és bronzérmes helyezést értünk el.

Kőszegen folytatódtak a kosárlabda erőpróbák, május 4-5.-én. Két győzelemmel kezdtünk, majd kétszer alulmaradtunk. Körbeverések után „gólkülönbséggel” –kosaras nyelven szólva pontkülönbséggel - harmadikok lettünk.

Május 25.-én újabb kosárlabda játék várható. A tervek szerint Adidas Streetball verseny lesz Budapesten.  Közben Wink Maraton futóversenyre is készülünk, amely május 11.-én lesz, Siófokon.

Görkorcsolyáztunk október 12.-én Budapesten, az MSOSZ szervezésében. Sok versenyző volt a Siketek Sportcsarnokában. A felmérő futamok után az életkorunknak és az adottságainknak megfelelő csoportba soroltak minket. Több versenyzőnk dobogós helyezést ért el.

Jászberénybe utaztunk görkorcsolyázni április 26.-án. Érmekkel és élményekkel jöttünk haza. Láttunk például profi görkorcsolyás bemutatót is és barátkoztunk a téli világjátékokon részt vett speciális gurulótehetségekkel.

Kézilabdáztunk Budapesten, október 20-án. Kézilabdában rutintalannak számítunk. Lelkesedéssel azonban pótoltuk a rutint és elsők lettünk.

Pápán, november 17.-én,  szintén kézilabdában, ismét elsők lettünk.

Pápa volt e sportág következő házigazdája is, március 23.-án. Akkor nem a legerősebb csoportba kerültünk, ám a saját divíziónkban elsők lettünk.

A hófutás érdekességeit és izgalmait próbáltuk december 15.-én, Kőszegen. Dobogós helyezésekkel és rengeteg élménnyel érkeztünk haza.

Ügyességi műkorcsolya versenyen vettünk részt Budapesten, március 5.-én, nagy igyekezettel, dobogós helyezésekkel.

Az atlétika kiemelt jelentőségű nálunk. Tekintve hogy a BEAC tagjai vagyunk és tekintve, hogy „Futás nélkül nincsen sport” – ahogy ez egy sikeres atlétikai könyv címében szerepel.

Fedett pályás atlétikai versenyen vettünk részt március 9.-én Dunaújvárosban. „Pöttöm” kategória nincs az atlétikában, pedig újonc  pöttömeink is besegítettek a nagyoknak az éremgyűjtésben.

A hosszú téli időszak után végre kiszabadultunk a szabadba április 18.-án. Szolnokon jártunk ekkor, az MSOSZ diák-atlétika versenyén. Újoncaink itt is helytálltak és szép érmekkel örvendeztettek minket.(3 aranyérem, 1 ezüstérem)

A továbbiakban  Wink Maraton futóversenyre  készülünk, amely május 11-én lesz, Siófokon. Ezt követően,  ha az időjárás is engedi, Adidas Streetball verseny  várható május 25-én,  Budapesten.

A versenykedvnek nagy szerepe van abban, hogy kis és nagy sportcsarnokokban, stadionokban nem nézőként, hanem szereplőként veszünk részt. Minket vesznek fel a kamerák, nekünk drukkolnak a szurkolók. Azért néha nézők is vagyunk. Évről évre résztvevői vagyunk az UEFA Labdarúgó Hétnek és az Európai Kosárlabda Hétnek, amikor is profi sportolókkal ismerkedünk közelről.

Iskolánkban az összefogás és az együttműködés tartja lendületben  a rendszeres mozgás, az egészségvédelem és az életmód formálásának ügyét.

 

GRATULÁLUNK! 

Élmények és érmek Szolnokról


A múlt hét közepén, szerdán, (október 6.-án) ötfős csapattal Szolnokon jártunk.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség rendezett itt diák atlétikai versenyt.

Futottunk, ugrottunk, súlyt löktünk. Mert az atlétika nem csak futásból áll ám !


Sport és integráció

Intézményi jó gyakorlat bemutatása

 

Készítette: Kovács Gyula, nevelőtanár


Címünkben a fizikai és a pszichikai egészségvédelem szempontjából összetartozó fogalompárról van szó. A sport a fizikai védelem  - az egészségügyi prevenció  - és a fiziológiai fejlődés mellett kiegyensúlyozottságot is ad, az integráció pedig többek a szocializációt és az önbecsülést  segíti, fejleszti.

Dió Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, és Kollégium - Minden jog fenntartva! 1098. Budapest, Friss u. 2